egy webfejlesztő webblogja

Az oktatás szánalmas

Osztom azoknak a véleményét, akik szerint nem muszáj minden nyílt legyen, sokszor a zárt dolgok győznek, mert egyszerüen erősebbek és ez így van rendjén, mert legalább nyomást gyakorolnak a szabad szoftwareekre, hogy erősödjenek, persze sajnos ez nem mindig jön össze:

az audio fejlesztés még mindig nem zárkózott fel a több éves MS technológiához(Direct Sound), mert minden nagyokos programozó ír egy hangrendszert, amit aztán a Fedora egyből kötelező dologként beépit magának és a többi disztribució is sorra elköveti ugyanezt a hibát.

Viszont vannak sikertörténetek mint például a Firefox, aminek a fejlesztői erősen copyrightolják a nevét meg a lógóját ugyan, de legalább ott van és mellete az Internet Explorer egy kis buta, semmittudó programocska, ami azt a célt szolgálja, hogy rajta keresztül lehet letölteni a Firefoxot.

Sajnos azonban még mindig nem tudja a híres Európai Unió sem, hogy nem csak MS szoftwareek léteznek, ugyanis még mindig nem hallotam arról, hogy az ECDL-en oktatnának több szoftwaret ugyanabból a kategóriábol, nem feltétlenül a nyílt forráskódu szoftwareek hiánya a felháborító, hanem az, hogy csak MS szoftwareeket oktatnak és ezzel elősegítik az MS dominanciáját Európában, ami rendkívüli mértékben gyengíti eme földrész gazdaságát.

A hajam az égnek áll amikor azt hallom valahol hogy “nekem rendes Office kell” vagy amikor átviszek egy .doc fájt valakihez, akinek a legújabb (torrent siterol letöltött) MS Officea van és a dokumentum teljesen szét van esve.

Nem vagyok képes felfogni, hogy miért nem fogja már fel az EU, hogy ezzel az ECDL-el semmit nem ér el, ha ilyen gyenge minőségü és elfogult. Nem értem hogy akarnak váltani alternatív megoldásokra, hogy ha nem gondoskodnak arról, hogy az emberek ismerjék és tudják használni azokat.

A drágalátos román államnak sincs jobb elfoglaltsága a gazdasági válságban, mint hogy MS licenszeket vásároljon. Ezen azonban nem is kéne csodálkozzak, mert már számtalanszor bebizonyitotta, hogy világelső …. korrupcióban.

Ha visszagondolok a középiskolás éveimre, mindig eszembe jút, hogy mennyire szánalmas az oktatás: Turbo Pascal, MS Office meg Foxpro 2.

Turbo Pascal
Minden tanártól ugyanazt a szöveget hallom: “kezdőknek könnyebb”, természetesen senki nem mondja el miért könnyebb egy kezdő számára ez a C-nél is régebbi programozási nyelv, amin ugyanúgy tanitanak dinamikus helyfoglalást mint C-ben, viszont Pascalban ez sokkal nehezebb.

Lehet én vagyok szigorú de én nem engedném többet, hogy elavult nyelveket tanítsanak közép iskolában, annak ellenére, hogy a Turbo Pascalnak van nyílt forráskódu alternativája, a Free Pascal. Sok a gyenge programozó, és talán ez az egyik oka.

MS Office
Az MS Office egy jó termék volna, ha megbizható lenne és nem agreszívan profit orientált. Felfoghatatlan, hogy miért élvez ekkora fölényt az oktatásban egy olyan applikáció, ami arról híres, hogy fölösleges pénz kidobásra készteti az embereket, mert saját maga régebbi verzióival sem kompatibilis.

Foxpro 2
Az MS Office-t azért tanítják mert legtöbb helyen “az van” , a Pascalt azért mert “könnyü” , viszont arra még kifogást se keresett senki, hogy a Foxpro-t, miért tanítják, ami nonstandard és elavult.

Még középiskolás koromban, mertem olyat írni az iskola forumára, hogy az ECDL nem ér semmit, amit azonnal töröltek, mert hogy az ECDL oktatás pénzt hoz az iskolának, és természetesen a pénz előrébb van a minőségi oktatásnál, természetesen nem a nyílt technológiák hiányáért kritizáltam, hanem azért mert még Windows alatt is nagyon egyoldalú volt.

Tehát végeredményben az MS és a hasonló termékek sikere az emberek tudatlanságában van., mert ha az emberek nem lennének ennyire tudatlanok, akkor MS terméket csak akkor választanának, ha az teknikai illetve pénzügyi fölénnyel rendelkezni más termékekhez képest.

Ez a helyzet Erdélyben illetve az EU-ban van, de amerikai barátainknak se sokkal jobb a helyezetük: http://blogs.techrepublic.com.com/opensource/?p=811

Advertisements

Hozzászólások: "Az oktatás szánalmas" (2)

  1. csaga szerint:

    Abszolute egyetértek, testvérem!

  2. […] írtam arról hogy mennyire szánalmas az oktatás, viszont akkor még fogalmam se volt, hogy ez a probléma megvan a felső oktatásban […]

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Címkefelhő

%d blogger ezt kedveli: