egy webfejlesztő webblogja

Hibajelentések és launchpad

A Launchpad egy eléggé érdekes fenomén, egyszerűen nem tudom hova tenni, vannak nagyon jó előnyei, viszont vannak számomra nevetségesnek tűnő hibái.

Mikor azt mondom Launchpad hibajelentés, igazából az Ubuntu ellen való hibajelentési lehetőségre gondolok.

Mivel már jó ideje Karmic van a netbookomon, van bőven mit jelentsek, tehát nagyon érdekelt vagyok ebben a témában.

Ami tetszik az egészben hogy van az Apport, ami egy program hibás leállása esetén összegyűjti a fejlesztőknek szükséges információkat, backtracket meg hasonló dolgokat, amiket nekem nem lenne kedvem összeszedni, viszont szívesen kitöltöm a leírás részt ahol el tudom magyarázni hogy mi történhetett. Tehát ez nagyon megkönnyíti az életemet és gondolom a fejlesztők életét is.

Ami viszont problémás a launchpadben hogy nem lehet megjelölni az aktuális Ubuntu verziót, tehát ha én nem teszem ki a címbe hogy “Karmic”, akkor a fejlesztők el kell olvassák a jelentést hogy jöjjenek rá. Elhiszem hogy vannak bugok amik nem verzió specifikusak, viszont abban az esetben meg lehetne jelölni az összeset.

A másik érdekesség hogy ha kiválasztok egy projektet, nem tudok ellene jelenteni hibát, mert azt írja hogy ez nincs a launchpadden hostolva, viszont nem tudom hogy mégis jelenteni lehet ellene hibát csak abban az esetben a csomag neve mellet van az hogy (ubuntu), én gondolom hogy próbálnak különbséget tenni distro csomag és upstream között, viszont nagyon rosszul van szerintem megoldva erre a felület.

Ha már a felületnél tartok azt is meg kell jegyezzem hogy a launchpad és a hozzátartozó segédeszközök(Apport és barátok) nagyon megnehezítik minőségi jelentések beküldését. Amikor hardwarees problémát próbálok jelenteni egyszerűen a “linux(ubuntu)” ellen jelentem, mert nem bírok rájönni hogyan kell ezt rendesen csinálni. Nagyon jól tudom hogy hardwarees hibák nem csak a linux kernel miat vannak, de az Apport és a Launchpad meg se próbál segíteni ebben és a wiki oldalakról inkább nem is nyilatkozok.

Felmentem az #ubuntu+1 -re és kérdezősködtem hogy ezt hogyan kell rendesen csinálni, amire meglepő válaszként azt kaptam hogy jól csinálom, mert nem ismerhetem a rendszert annyira hogy tudjam egyértelműen hogy melyik projekt hibája lehet az én problémám. Tehát végeredményben nem is kell megjelölni egy jelentésnél a pontos projektet, viszont szerintem sokat segítene, ha legalább meg tudnám jelölni hogy “Webcam” probléma.

Végeredményben használható a Launchpad hiba jelentésre mert elég sok hasznos eszköz van hozzá viszont, azon a felületen szerintem jó lenne javítani a jövőben.

Advertisements

Hozzászólások: "Hibajelentések és launchpad" (1)

  1. ulysses szerint:

    Meg lehet jelölni a hiba oldalán, hogy melyik kiadást érinti a bug.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Címkefelhő

%d blogger ezt kedveli: