egy webfejlesztő webblogja

A Google Gears

A tegnap nagyon rákaptam a Google Gears-re, rendkívül érdekes és véleményem szerint fontos technológia, aki nem ismerné a Gears az egy Google által fejlesztett böngésző bővítmény ami arra hivatott hogy pótolja azt ami manapság hiányzik a HTML standardokból, többek között az alábbi funkciókkal fegyverzi fel a böngészőt:

– lokális tároló

– lokális SQLite adatbázis

– desktop integrációk

– Javascript háttérben való futtatása

és még sok más rendkívül hasznos lehetőség.

A Gears egy nyílt forráskódú projekt, hogy ezt érzékeltesse a Google, önkéntesen elhagyta a Google-t a Google Gears-ből és így lett csak Gears a projekt neve. Gyakorlatilag a Gears egy ugyanolyan böngésző kiegészítő mint a Flash(csak más a célja), legalább is ugyanolyan egyszerű telepíteni(viszont nem olyan dög lassú futás közben). Egy weblap nagyon könnyen és egyértelmüen tudja ellenőrizni, hogy a felhasználónak van-e telepítve Gears vagy sem illetve könnyen tud olyan weblapot csinálni ami tud élni Gears-el vagy anélkül.

A Gears ellentétben sok más kiegészítővel próbál a lehető legjobban igazodni a web standardokhoz, a Gears fejlesztői együtt dolgoznak a W3C csoporttal és világosan kijelentették, hogy eszük ágában sincs még egy standardot csinálni illetve megpróbálni irányítani a webet, saját elmondásuk szerint a web a természet egy megfékezhetetlen ereje. Maguk a Gears fejlesztők egy része web fejlesztő volt a böngésző háborúk idején, saját elmondásuk szerint mélyen érzik a standardok fontosságát.

Tehát a Gears célja, hogy felgyorsítsa a web fejlődését, hogy megoldja azt a problémát, hogy kell várjunk míg az Internet Explorer végre méltóztat egy számunkra kedves funkcionalitást implementálni, illetve amíg a drága rendszer gazdáknak meg kalózoknak eszükbe jut frissíteni.

A Gears nem csak papíron egy hasznos dolog és ezt nagyon jól illusztrálja, hogy a legtöbb Google alkalmazás előszeretettel használja, amik közül talán a GMail, Google Docs illetve Google Reader használja ki leghatékonyabban. A GMail gyakorlatilag egy teljes értékű levelező kliens a Gears segítségével, internet nélkül is pont úgy működik(levélküldés kivételével) mint internet nélkül, tehát ugyanúgy lehet használni mint például a Thunderbird vagy KMail-t.

Google Gears Allow Dialog

Természetesen a Gears se egy tökéletes golyó álló technológia, a legnagyobb hátránya talán az, hogy amíg egyes dolgok nevetségesen könnyűek rajta, mint például offline tárolás meg adatbázis, más egyszerűbbnek megszokott dolgok min például fájl feltöltés viszonylag nehéz és természetesen azt se szabad elfelejteni hogy egyes felhasználók lehet inkább élnének egy lassúbb és butább web applikációval mint hogy hajlandóak legyenek telepíteni a Gears-t.

Véleményem szerint a Gears egy olyan technológia, amire érdemes odafigyelni, mert segítségével olyan dolgokat lehet(web applikációkban) csinálni, amiket eddig nem lehetett, aki nem hiszi próbálja ki.

Advertisements

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Címkefelhő

%d blogger ezt kedveli: