egy webfejlesztő webblogja

Nem is tudom hogy ezen miért lepődök meg. Ma reggel felkelek és látom a redditen, hogy az Adobe már megint elkezdte hibáztatni a Linux-os API-kat, ezuttal a téma a hardwarees videó gyorsítás volt, ahol ezt a nevetséges grafikont hozták fel:

Ami vicces ebben a grafikonban az nem más mint a tény, hogy ha a egyszerüen a VA API-t használnák vagy a VDPAU-t akkor a felhasználók nagyrészének lenne gyorsított videó dekódolása, a többinek meg csak sima softwarees lenne, idővel meg azokat is orvosolhatnák. A többi módszer javarészt elavult és a VDPAU a de facto standard, köszönhetjük az NVIDIA-nak.

Tehát az Adobe kifogásolja hogy sok féle képpen lehet videót dekódolást gyorsítani Linux alatt, ezt már láttuk, hogy így nem igaz, de feltételezzük, hogy mégis így van, de akkor hogy létezik hogy a 9999 Linuxos videó lejátszóbol mindegyik tudja zökkenőmentesen a hardwarees gyorsítást már évek óta? Illetve az Adobeéknak hoghogy csak most jútott eszükbe hogy a Linux felhasználók is szívesen néznének a weben videókat szaggatás mentesen?

Az én elméletem szerint az Adobeot eddig nem érdekelte a dolog, biztos azt gondolta, hogy örüljünk hogy egyáltalán müködik a videó(szaggatva), viszont most Youtube top  10-ét az a kérés uralta hogy igenis legyen HTML5, vele együtt a video tag, ami a böngésző lejátszóját használja, ami viszont képes az operációs rendszer könyvtárjain keresztül hardwarees gyorsítást biztosítani. Az utóbbitól nagyon megidjedhetett az Adobe mert ha ez nagyon elterjed, akkor a Flash használatossága jócskán visszaesik, viszont akik ezt akarták azok jó része Linux felhasználók lehettek, akik azért kérhették ezt, mert a Flash elviselhetetlen volt, tehát a saját magának köszönheti ezt az Adobe(a birodalom visszavág).

Nekem a következtetésem az, hogy az Adobe kellene taktikát változtasson, ahelyett hogy blog cikkeket írna és nevetséges grafikonokat mellékel, inkább azon kellene dolgozzon, hogy menjen normálisan a Flash, használja ki végre a hardwarees gyorsítást, amit már évek óta kellene tudjon.

Web fejleztőként meg már régóta elavultnak találom a Flasht meg az összes többi böngésző plugint, ami mindig csak fekete dobozként viselkedik és nagyon örülök, hogy a Youtube megtette a nagy lépést.

Advertisements

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Címkefelhő

%d blogger ezt kedveli: