egy webfejlesztő webblogja

Mostanában nagy téma volt az WordPress közösség körében, hogy a WordPress theme-ek GPL hatálya alát tartoznak vagy nem. A napokban egy eléggé egyoldalú választ olvastam erre a kérdésre, a szerző szerint a WordPress theme-ek a WordPressből származnak mert a wordpress includeolja őket és egy egységként szerepelnek a memóriában. Az a rész, hogy a WordPress includeolja a themeket igaz, ugyanúgy mint az a rész is, hogy a Linux kernel betölti a futtatható binárisokat, mégsem kell azokat GPL alá helyezni….

Az érdekes az egészben, hogy maga a szerző is úgy írja le, hogy a WordPress tölti be a themeeket, tehát a theme-ek nem igazán a WordPress-ből erednek, hanem a WordPress használja őket, a két dolog közt igen nagy a külömbség.

A másik vitatható dolog az lenne, hogy a theme-ek WordPress függőek lennének, a függőség annyiban merül ki, hogy a theme-ek a WordPress API-ját használják, úgyanúgy mint az RSS olvasók(az RSS Feed-et). Hogy a kettő között mennyi a külömbség? manapság szinte semmi.

Gyakorlatilag a legtöbb érv nem állja meg a helyét. Nem is értem, hogy miért ragaszkodnak ehhez annyira, a PHP fájlokat amúgyis forráskód formájában terjesztik.

Advertisements

Hozzászólások: "WordPress theme-ek és a GPL" (2)

  1. Arról ment a vita, hogy a Thesis téma készítője ésértékesítője nem vette figyelembe a GPL licenszet, amikor eladta a témát, amiben nem csak sima téma fájlok voltak, hanem gyakorlatilag WordPress kód is. Márpedig, ha GPL-es cuccot alakítasz át, akkor azt ugyanazzal a licenszel is kell továbbadnod, akár ingyen adod, akár 200 dollárért.

  2. Ez megint attól függ, hogy milyen kódot másolt onnan át, de azt akkor sem lehet állitani, hogy minden theme a WordPress származéka.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Címkefelhő

%d blogger ezt kedveli: